BAKGRUND

Sagolandets Ponnystuteri

När jag var 12 år gammal fick jag min första foderponny ett arabsto på 11 år som hette Shifi (ChasmirXAbasa)


med henne kom mitt stora intresse för det arabiska fullblodet och år 1995 köpte jag mitt första egna arabiska fullblod, arabhingsten Khoruce (Arrogance X Khiva). Med honom tävlade jag en hel del i främst dressyr men även hoppning och fälttävlan.


Några år senare fick jag ta över Khoruce mamma Khiva (Lotny X Kharana) från Rörwalls Arabstuteri och hon blev grunden till vårt stuteri Stall Kullens Arabstuteri.

Under flera år födde vi upp arabiska fullblod där vi försökte kombinera skönhet, och ridbarhet med ett gott lynne. Viktigt för oss var stabila individer med bra extriör, goda gångarter samt hög ridbarhet.


2001 föddes vårt första barn och kort därefter började jakten på en bra barnponny till slut hittade vi welsh mountain stoet Nova II (Verdrefawr Owain x Chessie) Hon hade allt det vi letade efter, skönhet, styrka, goda rörelser och ett fantastiskt lynne. 


Med Nova väcktes vårt intresse för ponnyaveln och allt eftersom köptes fler welshponnyer in och araberna fick allt mindre plats på stuteriet.


Idag har vi samtliga sektioner av welsharna presenterade hos oss och vi trivs lika bra med allihop.


Welshponnyer har funnits sen ”urminnes tider” i bergstrakterna i Wales där den under generationer utvecklats till att bli den fantastiska ponny som vi har idag.


Den vackra ponnyn är inte bara en vacker utan rasens naturliga urval har gjort den stark, uthållig och mycket intelligent. Att överleva i de vilda bergen har härdat rasen och har gett den ett temperament som gör den idealisk som barnponny.


Inblandningen av arab, berberhäst och fullblod gör att ponnyn har ett ädelt utseende. På 1100-talet omnämndes welshponnyn i skrifter men redan då romarna fanns i Storbritannien (år 75-400) blandades ponnyerna med deras egna hästar av orientaliskt blod. Denna inblandning gör att welshponnyn idag trivs i både kallare klimat som Sverige och Kanada och i Afrikas och Australiens, den rids och körs över hela världen.


Det är en ponnyras med naturlig fallenhet för dressyr, hoppning, fältävlan, körning och utställning och dessutom växer man aldrig ur welshen eftersom welsh coben även kan ridas av vuxna.


År 1901 ville man bringa ordning bland welshponnyerna och bildade The Welsh pony and Cob Society. Där lades grunden för de fyra olika typerna av welshar


Sektion A, Welsh mountain är den minsta av welsharna och är en livfull ponny med vackra, energiska gångarter.  Den är stark och tålig, men inte lika envis som de flesta andra ponnyraser. Welsh Monuntain ponnyn får inte vara över 122cm.

Sektion B, Welshponnyn är den vanligaste welshtypen i Sverige. Welshponnyn får vara vad som helst under 137 cm, utan att för den skull räknas som welsh mountain. Welshponnyn utgör hela 70% av de fyra olika welshtyperna i Sverige. Idag är den en av de mest framgångsrika ponnyer inom både hoppning, dressyr och fälttävlan.

Sektion C, Welshponny av cobtyp är en stark, liten, orädd ponny som ofta hoppar bra. Den får inte vara högre än 137 cm i mankhöjd. Welshponny av cob-typ är ett mellanting mellan ponny och stor häst. Den är kompakt och muskulös, och har använts bland annat i gruvorna i Wales. Idag används den både som rid- och körhäst, är en duktig hoppare och passar perfekt som familjeponny. Den klarar faktiskt av att bära vuxna, om de inte är alltför tunga



Sektion D, Welsh coben är över 137 cm och kan vara både ponny och storhäst. Under 1000- talet korsades welsh mountain med spanska hästar, norfolktravare, vagnshästar och araber och resultatet blev en uthållig, modig och vacker häst, welsh coben.

Welsh cob är walesarnas nationalhäst, den mest populära. En häst som klarar det mesta och är känd för sitt mod.


Det fanns två områden där man födde upp cobbar i större utsträckning. I Cardiganshire och i Pembrokeshire föddes en större cobhäst upp vilken i viss utsträckning också härstammade från Pembrokeshire klövjehäst. I Breconshire och i Radnorshire föddes en mindre cobhäst upp som hade mera ponnykaraktär. När The Welsh Pony and Cob Society's stambok utgavs år 1902 skilde man på dessa två typer till avdelning C för det som numera kallas för welshponny av cobtyp, och avdelning D för welsh cob.


Welsh Partbred är ponny eller häst med minst 12,5 % welshblod. Finns i storlekarna small och large (mankhöjd över "ponnygräns"). Även korsning Sektion B och C registreras som Partbred fr o m 2006.


2013 valde vi att lägga Stall Kullens Arabstuteri vilande och sattsa fullt ut på ponnyaveln. I november samma år registrerades Sagolandets Ponnystuteri och vår ambition är att föda upp kvicka, alerta och extriört korrekta ponnyer med bra rörelser och god hoppteknik.  För oss är tempramentet en viktig del och vi strävar efter att föda upp ponnyer som har hjärta och kapacitet att ta dig dit du vill. Våra ponnyer skall var sunda till kropp och själ samt vackra att se på.


Kontakta oss på:

info@ponnystuteri.se eller 0704739345